tips2


Tips


 


Kombinera soldatregister, gammal karta, modern karta med koordinater, bil med GPS, och kunna parkera 50 m från min farfarsfarfars jordkällare i östergötland !Jag visste att min farfarsfarfar var indelt soldat i Rönö och fick då soldatnamnet Bäckman.

Från centrala soldatregistret fick jag utdraget:


Jag sökte bland Lantmäteriets historiska kartor. När man vet ungefär visar rutinen vilka kartor som finns tillgängliga. På en karta fanns jag ett torp som hette Bäckmanstorpet. Alla soldater, som hade bott där,  fick nämligen soldatnamnet Bäckman.Jag lade den gamla kartan "ovanpå" Hitta.se nya kartbild. Gamla gårdsnamn etc finns helt enkelt inte med. Men jag fick GPS-koordinaterna till kartans punkt "Knapp"
Vi programmerade bilens GPS med dessa koordinater. En dag i juni for vi. Det var tur att vi programmerat GPS:n för de skogsvägarna hade inget, som visade var vi var.

Men plötsligt sa GPS:n att vi var framme. Vi parkerade på vägen. Vi gick ca 30 meter efter vägen. Och då såg vi att visst låg det på höger sida en äng.


I backen ner emot ängen fann min fru Karin helt plötsligt resterna av en jordkällare. 

En vackert utförd källare med staplade stenar som väggar.


Det var en mycket speciell och varm känsla att stå där i ingången till jordkällaren - där min farfarsfarfar och hans familj gick och ställde in mjölken för nästan två hundra år sedan.


Jag ringde senare den dagen till den lokala Bygdegårdsföreningens ordförande. Han kunde direkt bekräfta att det vi hade hittat var Bäckmanstorpet.


Bo Bäckman